trende
trende

MEB’in Ödül Yönergesi 657 sayılı kanuna alışılmamış

06.04.2022
83
MEB’in Ödül Yönergesi 657 sayılı kanuna alışılmamış

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Bakanlık olarak tüm öğretmenlerimiz ve idari çalışanımıza okullarımızın yüz yüze eğitime devam etmesindeki kararlı duruşları, sorumlulukları paylaşmaları ve emekleri nedeniyle teşekkür etmek için muvaffakiyet evrakı düzenleyerek ilettik. Tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum.” açıklamasına nazaran birinci periyot öğretmen ve yöneticilere Muvaffakiyet Dokümanı verildi.

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer katıldığı bir televizyon programında çok kıymetli açıklamalarda bulundu. Bakan Özer sunucunun bir sorusu üzerine “Birinci devrin sonunda tüm öğretmenlerimize ben muvaffakiyet evrakı gönderdim ve inşallah bu devrin sonunda da göndereceğim. Bu periyot çok kritik bir devir bu manada. Yani yüz yüze eğitimle ayakta durabilmek çok kıymetli bir muvaffakiyet hikayesi” açıklamasına nazaran ikinci periyotta öğretmen ve yöneticilere Muvaffakiyet Dokümanı verilecek.

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’de hem kanunda hem de yönergedeki kriterlerde yer alan “harikulâde çaba ve çalışmaları “ibaresinden hareketle, eğitim çalışanlarının pandemi münasebetiyle yüz yüze eğitime devam etmesindeki kararlı duruşları, sorumlulukları paylaşmaları ve emekleri nedeniyle tüm eğitim çalışanlarına Muvaffakiyet Evrakı vermiştir. Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i bu vesileyle kutluyoruz.

Bilindiği üzere ödül 2013 yılından beri veriliyor. İsmi, daha evvel aylıkla ödüllendirme olan doküman 2013 yılında çıkarılan “Milli Eğitim Bakanlığı Çalışanına Muvaffakiyet, Üstün Muvaffakiyet Evrakı Ve Ödül Verilmesine Dair Yönerge” ile belirli kurallara bağlanıp “ödül” ismini almıştır.

Hal bu türlü iken Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in birinci periyot verdiği muvaffakiyet evrakına nazaran üçüncü muvaffakiyet evrakını alacak olanlar “Ödül” alabilecekler, ikinci devir verilen dokümanlarla bu “Ödü” alabilecekler listesi hayli kabaracak.

Açıklamamızda “ödül alabilecekler” ibaresini bilerek kulandık zira kaideleri taşıyan herkese ödül verilemeyecek.

Verilen ve verilecek olan bu Muvaffakiyet Dokümanları sonucunda “Ödül” alacak çalışanın nasıl belirleneceği ve kotaya takılıp takılmayacakları kamuoyunda tartışılmaktadır.

ÖDÜL VERİLECEK BİREYLER KOTA DIŞINDA KALIRSA BU ŞAHISLARA GELECEK YIL ÖDÜL VERİLEBİLİR Mİ?

Ulusal Eğitim Bakanlığı kota sorunu çözmek için İşçi Genel Müdürlüğünce 29.03.2022 tarih ve 46697658 sayılı görüş yazısı yayınlamıştır.

İşte o görüş yazısı;

Ulusal Eğitim Bakanlığı İşçi Genel Müdürlüğünün 29.03.2022 tarih ve 46697658 sayılı görüş yazısında; “yönergenin 18 inci hususu yeterince yapılan kıymetlendirme

Sonucunda oluşturulacak sıralama listesinin, kontenjan oranının da Valilik Makamına sunulacağı ve sıralama listesinde kontenjanın dışında kalan çalışanın bir sonraki yıl tekrar değerlendirmeye alınabileceği” konusunda görüş bildirmiştir.

Lakin bu görüş yönergeye alışılmamıştır. Zira Yönergenin “Ödül verilebilecek çalışanda aranacak şartlar” başlıklı 11.madesi (a) bendindeki; “(1) Ödül verilebilecek çalışanda aşağıdaki koşullar aranır. a) Almış olduğu Üstün Muvaffakiyet Dokümanı nedeniyle, daha evvel ödül verecek makam tarafından ödül verilmesi yahut verilmemesi tarafında değerlendirilmemiş olmak.” kararlarında yer alan “ödül verilmesi yahut verilmemesi istikametinde değerlendirilmemiş olmak” kaidesine nazaran ödül verilmesi için yapılan kıymetlendirme sonucunda listeye giren hiçbir kişi ya da kota nedeniyle liste dışı kalan hiçbir kişi bir sonraki yıl ödül listesine aktarılamaz ve sonraki yıllardaki hiçbir ödül listesinde yer alamaz. Ödül alan bir kişi bir daha ödül alamaz.

YÖNERGEYE NAZARAN BİR KİŞİ EN FAZLA BİR ÖDÜL ALABİLİR ÖDÜL LİSTESİNE NAZARAN KOTAYA TAKILANA BİLE ÖDÜL VERİLEMEZ

MEB’in kotaya takılanlar gelecek yıla aktarılsın görüş yazısının tersine Ulusal Eğitim Bakanlığı İşçi Genel Müdürlüğünün 29.03.2020 Tarih ve 16474983 sayılı görüş yazısı da bulunmaktadır.

İşte o görüş yazısı;

MEB, bu görüş yazısında ödül listesinde yer alan fakat kota nedeniyle ödül verilmeyen bir öğretmenin dilekçesine Yönergenin “Ödül verilebilecek çalışanda aranacak şartlar” başlıklı 11’inci unsurunun a) alt bendinde yer alan “Almış olduğu Üstün Muvaffakiyet Dokümanı nedeniyle, daha evvel ödül verecek makam tarafından ödül verilmesi yahut verilmemesi istikametinde değerlendirilmemiş olmak.” kararı dikkate alındığında talebinizle ilgili bir süreç yapılması mümkün değildir.” açıklamasında bulunmuştur.

Talepte bulunan öğretmen, Kamu Denetçiliği Kurumuna (Ombudsmanlık) başvurmuş, kurum 29.06.2021 tarih ve 2021/2326 sayılı kararıyla Ulusal Eğitim Bakanlığını haklı görerek öğretmenin talebini ret etmiştir.

Yönergenin “Ödül verilebilecek çalışanda aranacak şartlar” başlıklı 11. unsurunun (a) bendindeki kararlara nazaran ödül verilmesi için yapılan kıymetlendirme sonucunda listeye giren hiçbir kişi ya da kota nedeniyle liste dışı kalan hiçbir kişi bir sonraki yıl ödül listesine aktarılamaz ve sonraki yıllardaki hiçbir ödül listesinde yer alamaz. Ödül alan bir kişi bir daha ödül alamayacağı Kamu Denetçiliği Kurumunca da (Ombudsmanlık) onaylanmıştır.

Kamu Denetçiliği Kurumunun (Ombudsmanlık) 29.06.2021 tarih ve 2021/2326 sayılı kararı için

Yönergenin “Ödül verilebilecek işçide aranacak şartlar” başlıklı 11. unsurunun (a) bendinde yer alan “Almış olduğu Üstün Muvaffakiyet Evrakı nedeniyle, daha evvel ödül verecek makam tarafından ödül verilmesi yahut verilmemesi istikametinde değerlendirilmemiş olmak. “ kararının hemen düzeltilmesi gerekmektedir.

Yönergenin “Ödül verilebilecek işçide aranacak şartlar” başlıklı 11. unsurunun (a) bendi; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Başarı, Üstün Muvaffakiyet Değerlendirmesi Ve Ödül” başlıklı 122. unsurundaki ödül alacaklara ait kararlarda bir kısıtlama ve sınırlama kelam konusu olmadığından terstir.

Zira Normlar hiyerarşisinde alt seviyedeki normların, yürürlüklerini üst seviyedeki normlardan aldığı kuşkusuzdur. Normlar hiyerarşisinin en üstünde üniversal hukuk prensipleri ve Anayasa bulunmakta ve daha sonra gelen kanunlar yürürlüğünü Anayasa’dan, tüzükler yürürlüğünü kanunlardan, yönetmelikler ise yürürlüğünü kanun ve tüzüklerden, genelgeler ve yönergeler ise yönetmelik, tüzük ve kanunlardan almaktadır. Hasebiyle; bir normun, kendisinden daha üst pozisyonda bulunan ve desteğini oluşturan bir norma muhalif yahut bunu değiştirici nitelikte bir karar getirmesi mümkün bulunmamaktadır.

Yönetim hukukunda normlar hiyerarşisinde yönetmeliklerden sonra gelen düzenleyici süreçlerden olan yönergeler, genelgeler, kılavuzlar ve genel yazılar, bir yönetmeliğe yahut üst hukuk normuna dayalı olarak hazırlanır. Yönergeler, genelgeler, kılavuzlar ve genel yazılar ile yönetmelik ve/veya üst hukuk normu kararlarının açıklık getirilmek suretiyle uygulamaya geçirilmesi amaçlanır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Muvaffakiyet, Üstün Muvaffakiyet Değerlendirmesi Ve Ödül” başlıklı 122. hususunda ödül verilecek olanlara getirilen tek kaide, husus metninde bir kısıtlama ve sınırlama yapılmadan üstün muvaffakiyet evrakı almış olmak kuralı olup Yönergedeki “Almış olduğu Üstün Muvaffakiyet Dokümanı nedeniyle, daha evvel ödül verecek makam tarafından ödül verilmesi yahut verilmemesi tarafında değerlendirilmemiş olmak” kaidesi yer almamaktadır.

Yönerge ile ödül evrakı alabileceklere kısıtlama ve sınırlama getirmenin hukuken kabulü mümkün değildir.

Bu konuda Ulusal Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 06.06.2016 tarih ve 6200205 sayılı görüş yazısında Yönergeyi atlayarak direkt olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Başarı, Üstün Muvaffakiyet Değerlendirmesi Ve Ödül” başlıklı 122. hususuna atıfta bulunularak; “657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 122’nci unsurunun birinci paragrafında yer alan “… Üç kez muvaffakiyet evrakı alanlara üstün muvaffakiyet dokümanı verilir.” kararı, ikinci paragrafında yer alan; “Üstün muvaffakiyet dokümanı verilenlere merkezde bağlı yahut ilgili bakan ve vilayetlerde valiler tarafından uygun görülmesi halinde en yüksek Devlet Memuru Aylığının (ek gösterge dahil) % 200’üne kadar ödül verilebilir.” kararı dikkate alındığında: Üstün Muvaffakiyet Evrakı alan işçiye her hangi bir sınırlama getirilmeksizin ödül verilebileceği konusunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.” açıklamasında bulunulmuştur.

İşte o görüş yazısı;

Münasebetiyle Yönergenin “Ödül verilebilecek işçide aranacak şartlar”başlıklı 11. unsurunun (a) bendindeki kararlarına nazaran ödül verilmesi için yapılan kıymetlendirme sonucunda listeye giren hiçbir kişi ya da kota nedeniyle liste dışı kalan hiçbir kişi bir sonraki yıl ödül listesine aktarılamayacağından ve sonraki yıllardaki hiçbir ödül listesinde yer alama alamayacağından, ödül alan bir kişinin bir daha ödül alamayacağından bu hususun ivedilikle düzeltilmesi gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Halkla İlişkiler Birimi
Halkla İlişkiler Birimi
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?